Inspirație
În timp ce cautam imagini cu pene de paun pentru a ma inspira in combinarea culorilor am dat de cateva articole ce mi-au atras atentia. In articole se vorbea despre Darwin si „durerile lui de cap” fata de problema nerezolvata a coloritului spectaculos al paunului.
“Privelistea penei din coada paunului, oridecateori o admir, imi face sila”– spunea Darwin la un an dupa ce a publicat cartea sa celebra „Originea speciilor” (1859).
Frumusetea penei de paun este uimitoare si daca ar fi sa-i justificam existenta, cred ca cei mai multi am tinde sa credem ca rolul coloritului este de a atrage femelele. Oare sa fie asa? Cateva studii bazate pe teoria selectiei sexuale a lui Darwin au constatat acest fapt. Femelele (chiar si femelele paun) ii prefera pe masculii mai frumosi. In felul acesta ei isi vor transmite genele descendentilor. Insa rezultatele unei echipe de cercetatori condusa de Mariko Takahashi de la Universitatea din Tokyo, au fost altele, desi ei au urmarit sa confirme ipoteza lui Darwin . Timp de 7 ani, au urmarit in jur de 268 de imprecheri ale paunilor si au observat ca femelele nu aleg paunii dupa aspectul lor estetic, ba mai mult nu au gasit o corelatie intre frumusetea paunului si succesul imperecherii lor.
Coada paunului pur si simplu a devenit o sfidare a teoria selectiei naturale. Ea nu doar ca e incapabila sa explice selectia naturala a paunilor ci mai e si ineficienta si inutila cand vine vorba de lupta pentru supravietuire. Paunul cu cat este mai frumos cu atat penele lui sunt mai mari si mai colorate ingreunandu-i camuflarea si deplasare devenind o povara in fata pradatorilor.
Cu toate acestea coada paunului este o sursa de inspiratie pentru foarte multi designeri si incanta privirile cu fiecare ocazie.